HYVINVOINTIRETRIITTI VOL.1 


Nyt on aika purkaa tammikuun puolessa välissä järjestämääni hyvinvointilomaa. Se tosiaan oli ensimmäinen hyvinvointiviikko, jonka olen suunnitellut ja toteuttanut. Olin miettinyt asiaa jo jonkin aikaa, mitä se voisi sisältää, mitä hyvinvointi ihmisille tarkoittaa ja miten järjestelisin viikon ohjelmia niin, että se vielä tuntuisi lomalta. Kovasti mietin myös majoituspaikan tyyliä, sijaintia ja kokoa. Espanjassa kun ollaan, niin asiat eivät ole niin itsestään selviä. Myönnettäköön, että tämä jännitti sekä innosti kovasti.


KODIN ETSINTÄ JA POHJATYÖT


Muutaman kuukauden olen saanut itse asua Kanarialla, ja tässä ajassa olen kerennyt kierrellä ja tutustua eri paikkoihin, sekä tapoihin toimia. Tärkein asia mielestäni tämän tapahtuman onnistumisessa oli oikeanlaisen kodin löytäminen ryhmälle. Se osoittautuikin yllättävän hankalaksi, mutta onneksi olin päättänyt aloittaa sen etsinnän hyvissä ajoin.

Kävin katsomassa ihan livenä muutamia eri koteja, niiden sijainti ja ulkopuoli ei kuitenkaan minua miellyttänyt. Halusin, että kodilta ei olisi pitkä matka kaupalle, rannalle tai kaupungille. Lähialue ja ympäristö miellyttäisivät ja liikkuminen siellä olisi helppoa, esimerkiksi bussipysäkki tai taksitolppa lähistöllä. Toivoin löytäväni tyylikkäästi sisustetun kodin, jossa huoneita olisi riittävästi sekä keittiön varustelu nykypäivän tasoa. Enhän vaadi liikoja?!? 

Muutamia vinkkejä sain tutuilta, ja viikkojen ajan kävin eri asuntoja netin kautta läpi. Voisi sanoa että melkein jo turhauduin, kun aina jokin kriteeri jäi täyttymättä. Mutta sitten se nappasi! Ihastuin HomeAwaylta löytyneeseen kotiin!


Sijainti, tasokas varustelu, moderni kahden kerroksen koti ja vielä kahdella kylpyhuoneella! Plussana taloyhtiön alueella iso uima-allas- ja auringonottoalue, sekä autolle oma paikka parkkihallissa. Tämä iski minuun ja näin että se voisi toimia tässä tapahtumassa. Kokonaisuus vaikutti loistavalta, ja varasin sen heti!

Uima-allasalue, jossa myös aamujumpat toteutettiin.


OHJAUSTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SEN SISÄLLYTTÄMINEN VIIKKOONPähkäilyjä ja suunnitelmia.
Oi mikä helpotus tulikin, kun asumisjärjestelyn olin saanut hyvillä mielin lyötyä lukkoon. Sitten tulikin lisätilaa antaa ajatuksia viikon ohjelman suunnittelulle. Halusin jakaa liikunnan, ravinnon ja niistä infopläjäykset järkevästi viikon päiville.
Tein alustavia viikkosuunnitelmia ja pyörittelin järjestystä, sisältöä ja mietin mitä ihmiset voisivat odottaa. Välillä tuntui, että osa päivistä oli liian täysiä, ja osa liian tyhjiä. Itse haluaisin lomallani nauttia auringon ihanasta lämmöstä mieluummin kuin sisällä istua ja kokkailla.Sitten hoksasin!
Aamiainen / brunssi valintoja.
Suunnittelin viikon niin, että se menee normaaliin päivärytmiin, ruokailukerrat jaettuna vain eri päiville. Ensimmäisenä päivänä aloitetaan siitä tärkeimmästä, eli terveellisestä iltapalasta. Seuraavana aamuna rakennetaan iso aamiainen, ehkä jopa brunssi, ja käydään yhdessä läpi aamupalan vaikutuksia sekä merkityksiä. Tälle päivälle istui hyvin mukaan myös välipala-paja, jossa jokainen pääsi valmistamaan terveellisiä välipaloja yksinkertaisista resepteistäni. Nyt on siis käyty läpi iltapala, aamupala sekä välipalat. Seuraaville päiville olisi vuorossa lounas ja illallinen, sitten onkin käyty yhden päivän kaikki ruokailukerrat läpi.


Halusin kuulla ihmisten ajatuksia ja haasteita näistä ateriakerroista, sen vuoksi istuimme pöytään joka kerta yhdessä arvioimaan ja maistelemaan ruokia sekä keskustelemaan tähän liittyvistä asioista. Monet saivat paljon nippelitietoa omaan kokkailuun ja mitä oman terveyden kannalta kaupasta kannattaa ostaa ja mitä missään tapauksessa ei. Usein ihmiset eivät rohkene kokeilemaan omassa kotikeittiössään erikoisuuksia, joten nyt oli hyvä hetki ottaa niitäkin mukaan ja puhua niistä. Näin saimme yhdistettyä miellyttävästi oppimis- sekä ruokailuhetken.Päivällinen

TREENIN JA RAVINNON YHDISTÄMINENNyt kaikki olivat saaneet käytännön esimerkkejä mitä kannattaa mihinkin aikaan päivästä syödä, ja siihen samaan sulautui myös monia kiinnostava aihe, miten yhdistää ravinto ja liikunta. Tästä järjestin konkreettisen esimerkin, jolloin ihmiset pääsevät itse tuntemaan oikein ajoitetun ravitsemuksen ja liikunnan vaikutuksen kehossaan.

Vein meidät minivaellukselle vuoristoon, jota ennen valmistettiin ja nautittiin energisoiva lounas. Retkelle otettiin mukaan evääksi edellispäivän itsetehtyjä välipalapatukoita, joita päästiin makustelemaan vaelluksen jälkeen. Vuoriston lähettyvillä teimme vielä palauttavat venyttelyt, ja illalla kotona rauhoituttiin sekä nautittiin palauttava illallinen. Näin tuli oiva konkreettinen esimerkki miten huomioida ravinto treenipäivinä.

Muita treenejä, tai jumppia järjestin aamuisin uima-altaalla, jolloin keskityin enemmän kehoa avaaviin liikkuvuusliikkeisiin. Näillä sai hyvin aamukankeuden potkittua pois ja veren kiertämään koko kehoon. Eräänä aamuna täytin ryhmän toiveen ja ohjasin myös vesijumppaa. Näiden lisäksi kävimme läpi kehonhallintaa, rentoutumista, venyttelyä ja hengityksen vaikutusta. Muutama kehonhuoltoväline minulla oli myös mukana, joiden käyttöä opettelimme ja tunnustelimme niiden vaikutuksia kehoon.


Välipala-pajan terveellisiä tuotoksia.
YKSILÖOHJAUSTA JA AJANKÄYTTÖÄ
Käyttämämme ulkoilma kuntosali.

Halusin tarjota mahdollisuuden myös yksilötreeniin, jossa keskityn vain tämän henkilön tarpeisiin. Kysyin etukäteen ryhmältä haluavatko he lisänä tällaista palvelua lomaviikolleen, ja kaikki ilmoittivat haluavansa. Olin käynyt etukäteen tutustumassa lähiseudun vaihtoehtoihin, ja sieltä löytyi nykyaikainen ja varustetasoltaan toimiva ulkoilmakuntosali.Treenin jälkeen palautusjuomalla.
Suunnittelin kaikille omat treenipäivät niin, ettei lennon pitäisi enää painaa ja että edellisestä treenistä oli kerennyt palautumaan. Lähes kaikkien kanssa treenattiin kahdesti viikon aikana, ja jokainen kertoi saavansa apua joko hermotukseen tai kivuilleen, ja niin kutsuttuja uusia lihaksiakin löytyi. Olen super onnellinen ihmisten tuloksista ja heidän innostuksestaan saada omaa kehoa toimimaan kokonaisvaltaisesti paremmin.

Tämä on ehkä kuulostanut siltä, että viikko on ollut kovin täyteläinen. He, joilla ei ollut yksilöohjausta saivat vaellella, shoppailla tms omassa rauhassa. Yhteinen ohjelma sijoittui pääasiassa aamuun sekä iltaan, kun aurinko oli laskenut. Halutessaan ihmiset saivat lomailla omalla tyylillään, eikä suunniteltu ohjelmani siis ollut pakollista kenellekään. Keskiviikkoon ja perjantaille olin suunnitellut koko päivän retkiä oman kylän ulkopuolelle. Kaikki olivat niissä innolla mukana, ja näin viikkoon saatiin mukavasti myös vaihtelua sekä nähtiin muitakin kyliä. Eli omaa aikaa jäi kuitenkin kivasti kaikille, jopa minullekin joinain päivinä.
JÄLKIFIILIS JA VIIKON TUNNELMIAVoittajafiiliksellä vuorella.
Viikko meni todella nopeasti! Ensimmäisenä päivänä minua jännitti tosi paljon ja sain hurjan päänsärynkin, kun ajattelin aivan liikaa. Mietin, että olenko muistanut kaiken, tuleeko ihmiset toimeen keskenään, onhan koti tarpeeksi hyvä. Onneksi jännitys laukesi saman päivän aikana, ja osasin jatkaa viikkoa rennommalla mielellä.

Parasta oli yhteiset ruokailut, joissa saimme jakaa ajatuksia ja kokemuksia yhdessä. Ryhmä halusi oikein imeä tietoa ravinnosta ja miten asioita pystyy tehdä terveellisemmin. Ja minähän mieluusti opastin. Näin intensiivisesti kun vietimme aikaa ja keskustelimme, niin ihmiset saivat hyvin myös henkilökohtaisia vinkkejä omaan arkeen vietäväksi.

Jos hyvinvointiviikosta pitäisi valita lempipäivä, niin minun kohdallani se olisi varmasti Puerto Ricon vaelluspäivä. Ylösnousu vuorelle oli raskas ja jyrkkä, ja ylös pääseminen loi voittajafiiliksen! Kahden tunnin vuoristoseikkailun aikana tutustuimme toisiimme paremmin, ja ohi mennen opimme myös ravinnon ja liikunnan yhdistämisen tärkeyden.


Perjantaina oli viimeinen yhteinen ilta, jota vietimme illallisen merkeissä valitsemassani ravintolassa.
Nautimme illasta rauhassa ajan kanssa ja tällöin pyysin palautetta myös omasta toiminnastani sekä viikon ohjelmasta. Ihmiset pitivät hyvinvointiviikkoa hyvin onnistuneena, omaa aikaa ja vaihtelevuutta oli tarpeeksi, treenejä tosin osa olisi kaivannut lisää. Halusin kuitenkin pitää viikon idean hyvinvoinnissa, ja sen vuoksi treenejä oli jaksotettu siitä näkökulmasta.

Illallinen Meloneraksen rantaravintolassa.Lauantai-iltana ensimmäiset lähtivät takaisin kotiin uusien oppien innoittamana, muiden paluulennot osuivat sitten seuraavalle päivälle. Ilma oli meillä koko viikon loistava ja aurinko antoi parastaan päivittäin. Paluu Suomeen, keskelle isoja lumikinoksia saattoi olla shokki, +28 lämmöstä hyppy -20 asteeseen.


Viikko meni omasta mielestäni myös hienosti, lukuun ottamatta ensimmäisen päivän päänsärkyä ja jännitystä. Tästä sain itse upean ammatillisen kokemuksen sekä myös henkilökohtaista syvempää oppia itsestäni. Mielenkiinnolla käytän hyväksi näitä oppeja tulevissa tapahtumissani.Tervetuloa mukaan innostumaan hyvän olon rakentamisesta!
AnneVilkki
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MUUTOKSEN TUULIA

Etätyö, haasteet ja oman toiminnan merkitys