Kaamosväsymys? Syysväsymys? Jatkuvasti pimeää? 

Energiat alhaalla? Mikään ei kiinnosta, eikä ainakaan innosta?Nyt on sen aika!! Pimeimmät ajat ovat käsillä ja innolla odotetaan, koska se lumi tulisi ja toisi hieman kirkkautta päiviimme. Tuntuu, että olisi pienessä aivosumussa ja energiaa ei vain ole niin paljon kuin kaipaisi omiin päiviin. Kaverit kertoo kuinka väsyttää, ja töiden lisäksi ei muuta jaksakaan. Kun lähtee töihin on pimeää, ja töistä kun pääsee on pimeää. Viikonloppuisin tai vapailla yritetään levätä, jotta jaksaisi taas paremmin seuraavan viikon. Jos tuolle pimeydelle on antanut vallan, niin perhe-, kaveri- ja työpiirissä ei ehkä hirmuisesti näy iloa ja hymyä näinä pimeinä aikoina. Missä vaiheessa sitä ihanaa auringonvaloa voi saada?! Sitä auringonvaloa, joka kesällä aina energisoi meitä, ja saa meidät jaksamaan kuin duracell puput päivästä toiseen.


Mitä jos otammekin itse vallan?

Voisimmeko itse vaikuttaa tähän kehossamme vallitsevaan olotilaan? Meillä on pääasiassa ihana olla kesäisin, kun on valoisaa ja lämmintä. Annamme silloin myös ilmaston vaikuttaa mielialaamme ja jaksamiseemme. Kesäisin useasti tulee syötyä ja juotua kaikenlaista, ei ehkä niin terveellistä, ja silti olemme iloisia ja elinvoimaisia. Se aurinko, valo ja lämpö antavat meille niin paljon ihan kokonaisvaltaisesti!

Mitä jos talvella voisi olla sama tunnetila ja virta? Töiden jälkeen menisi ulos ja toteaisi, että onpa ihanaa kun ei sada, tai ei ole liukasta. Tai onpa ihanaa palata lenkiltä lämpimään kotiin suihkuun ja ravitsevalle iltapalalle ja sitten lempi teekupin kanssa kääriytyä superpehmoiseen vilttiin villasukat jalassa. Eli tavallaan löytäisi ajatuksissaan ne pimeän ajan ihanuudet. Niitä ei niin helposti näe kuin kesällä, mutta jos hieman zoomaa niin ne ovat kyllä siellä; aidot villasukat, jätti muki, lämmin toppatakki, pehmoiset pipot ja kaulaliinat, vedenkestävät talvikengät, söpöt villapaidat, lämpöiset juomat, rentouttava sauna, tunnelmalliset kynttilät..

Kaiken tämän ihanuuden lisäksi tähän pimeyden keskelle asettuu vielä pikkujouluja, sekä muita jouluun liittyviä askareita ja kiireitä. Pikkujouluihin pitäisi tänä vuonna löytää uusi juhlava asukokonaisuus ja jotain rempseää pikkujoulu lahjaakin olisi hyvä kehitellä. Joulupöytään olisi ihana valmistaa ruoat itse, laatikot ja leivät, leipoa tortut ja piparit. Tekemistähän olisi vaikka kuinka monelle käsiparille. Näissä uskoisin, että monet ovat jo löytäneet rauhan, eivätkä päivittäin panikoi ja stressaa tulevaa juhlaa. Monet jouluvalmistelut voi tehdä mukavasti etukäteen, esimerkiksi osa ruoista pakkaseen. Äidilläni oli tapana paketoida, ja piilottaa lahjat jo hyvissä ajoin. Hauskat pikkujoululahjatkin saattaa löytyä jo valmiiksi kotikaapeista kun niitä hieman uudella silmällä katselee. Joitakin periteisiä asioita on kiva ehkä vaihtaa ja kokeilla tilalle jotakin uutta. Esimerkiksi lounas aikaan pöydässä ei tarvitse olla tarjolla kaikkea, vaan sitä voisi jakaa illalliselle myös. 

Ainahan ei tarvitse olla kaikkia laatuja tarjolla, me vain olemme tottuneet, että jouluna pitää olla kaikkea ja vielä vähän enemmän. Sitten illalla ollaan supertuhdissa olossa ja popsitaan joulusuklaita. Muistan itsekin tällaisia jouluja nuorena viettäneeni. Me kyllä pystymme upeasti organisoimaan ja suunnittelemaan kaikenlaiset toimet kalenteriimme ja päiviemme täytteeksi, mutta tarvitseeko joka vuosi juhlan olla samanlainen? Mikä joulussa on sinulle tärkeintä? Kaikille meille se on varmasti eri asioita, minulle se on läheisyys, rauha ja vilpitön ilo. Lapsena se oli kaikkea muuta. Mutta ehkä se on avartanut mieltä, kun on kokenut monia erilaisia joulun viettotapoja. On kyseessä juhla kuin juhla, niin on se vallan mukavaa, kun se ei ole joka kerta täysin samanlaista.


Apuja ja konsteja, kokeile avoimin mielin

Kaikki me pidämme eri asioista ja tekemisistä, eikä siihen ole muilla puuttumista. Jotkut pitävät kiipeilystä, juoksemisesta, luistelusta, kuntosalitreenistä, tanssista, joogasta. Kun on löytänyt sen oikean itselleen, niin siinä ihan eritavalla mielikin rentoutuu. Tästä syystä siitä kannattaa pitää kiinni, vaikka kuinka mieli tai väsymys pistäisi vastaan. Yleensä asia josta pitää, tuo mukanaan valtavan määrän innostusta ja iloa. Kun siitä pääsee puhumaan tai toteuttamaan konkreettisesti, siitä saa aivan uutta virtaa koko kehoon! Sitä ihan tiedostamattaan palautuu arjen haasteista, vaatimuksista ja touhuista. Pimeyden keskellä on hankala löytää motivaatiota lähteä suorittamaan tai tekemään, mutta jospa onnistuisi ajattelemaan sitä upeaa tunnetta jonka siitä seurauksena saa. Hymy huulilla, kengät jalkaan ja lähtee vain. Tärkeintä tässä olisi se, että tuo aktiivinen tekeminen ei olisi niin hullun raskasta, ja että siitä tosiaan nauttisi, jospa siellä hymykin irtoaisisi.

Eli mielekäs, lyhyt kestoinenkin kehon liikkeelle laittaminen olisi se ensimmäinen asia. Toinen liittyisikin sitten ravintoon. Eikö ole ihana tunne, kun aamupalan jälkeen on energinen ja hyvä fiilis? Jos kokeilisit vaikka vain kahden viikon aikana huomaisitko eroa jos aloittaisit aamusi puolikkaan sitruunan mehulla ja puolella litralla vettä. Se on vain tuopillinen vettä, ei sen pahempi rasti. Ja jos nautit smoothieita, niin käytä siellä nesteenä vain vettä ja lisää punaista suolaa mukaan. Pienillä asioilla voi olla vaikutusta ;)

Kolmanneksi jotain mitä ei edes tule ajateltua. Se on täysin ilmaista ja se vaikuttaa kehossamme eniten? Jos sitä saa vain vähän, niin alkaa heikottamaan ja väsyttämään. Happi. Eli kolmas on hengityksen tärkeyden ymmärtäminen. Jos olet innokas taltuttamaan väsymyksen oireita niin kokeilehan. Hengitä päivän aikana (mieluiten aamuisin) 1-4 kertaa oikein syvästi happea nenän kautta sisään, pieni pidätys. Ja suun kautta ulos, ja pieni hyvältä tuntuva pidätys taas. Tunnustele, että tuo ilma virtaisi mahdollisimman syvälle kehoosi. Sitä ei edes ajattele, kuinka tärkeä vaikutus tuollaisella on kehoomme, ja sitä vielä on meille kaikille saatavilla.


Rohkeasti voittaja oloon

Näillä pääsee jo mukavan pitkälle tässä taistelussa! Muutama pieni asia siis, jolla pystyt vaikuttamaan omaan vireystasoosi. Ehkä näiden vaikutuksesta sitten unen laatukin vahingossa paranee, ja stressitila kehossa myös helpottaa. Kuulostaa varmasti hyvältä ja toivotulta muutokselta? Paljoa se ei vaadi, anna mahdollisuus itsellesi voida paremmin, kokeilla sisällyttää muutamaa uutta juttua päivääsi, ja pian tunnet jo upean muutoksen kokonaisvaltaisesti itsessäsi. Eli mielekäs liikkuminen, vesi + sitruuna, sekä syvään hengittäminen.

Nähdään ympärillämme iloa ja mahdollisuuksia sekä hymyillään rohkeasti

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MUUTOKSEN TUULIA

Etätyö, haasteet ja oman toiminnan merkitys