Ihmiset rakastavat lomailla. 

Töissä aina odotetaan innoissaan koska seuraava loma alkaakaan. Kotona yhdessä suunnitellaan mitä lomalla halutaan tehdä, ketä nähdä ja minne mennä. Ja kun loma alkaa niin irtaudutaan arjesta, lähdetään ehkä mökille tai jopa ulkomaille. Nyt saa nukkua pitkään, lenkkeillä ja treenata milloin siltä tuntuu, valvoa myöhään, syödä ja juoda mitä mieli tekee ja mihin aikaan vain. Njami! Tämä kauan odotettu ihanuus kestää yleensä viikosta kuukauteen, miten kukakin töiden puolesta lomia on saanut järjestettyä.

Kun loma alkaa ja lähdetään pois arkiympäristöstä, niin mitä meille tapahtuukaan? Lomalla ihminen muuttuu selkeästi, ja olen pohtinut miksi niin isojakin muutoksia käytöksessämme tapahtuu.. Onko tuo arkiympäristö tylsä, pelottava tai super hektinen? Tuoko se meille liikaa stressiä, haasteita ja velvollisuuksia? Vai onko siinä miellyttävä ja mukava olla ja toimia? Haluaisimmeko ehkä olla ja tehdä jotain muuta, mutta aika vaan ei riitä kun käy työssäkin? Ehkä myös ulkopuoliset paineet vaikuttavat ja emme uskalla toteuttaa itseämme niin kuin haluaisimme? Tai olemmeko itsevarmoja ja tiedämme keitä olemme ja mitä haluamme? Mitä mieltä olemme mistäkin ja toimimme juuri niiden ajatusten pohjalta, hankalissakin tilanteissa?

Niin kuin monet tietävät, minua kiinnostaa isosti ihmisen kokonaisvaltainen terveys, miten siihen pääsemme, mitkä valintamme estävät sinne pääsyn ja miksi. Miten saamme kiputiloja pois kehostamme ja miten voimme hallita mm. mielihalujamme. Meidän maailmassamme on tehty paljon tutkimuksia, ja tiede on todistanut perustellusti monia asioita mahdollisiksi. Ihmisen mieli on kuitenkin aivan omanlainen, meillä kaikilla. Ja se onkin parasta. Me kaikki olemme erilaisia, ajattelemme ja toimimme erilailla vaikka olisimme samassa tilanteessa muiden kanssa. Olen seurannut täällä etelässä miten lomalaiset viettävät aikaansa lomallaan. Ihmisiä tulee tänne ympäri maailmaa, muun muassa Norjasta, Ruotsista, Suomesta, Hollannista, Saksasta, Ranskasta, ympäri Iso-Britanniaa. Kaikilla meillä on oma kulttuurimme, josta tulemme, joten on oletettavissa että myös käyttäydymme lomallamme erilailla. Kerron seuraavassa muutamia mielenkiintoisia asioita, joita olen lomalaisista huomioinut täällä.


KAIKKI ME TOTEUTAMME ERILAILLA ITSEÄMME LOMALLA

Playa de Amadores.
Olen huomannut, että Pohjoismaista tulevat, mm norjalaiset, aloittavat useasti päivänsä varhain ja suuntaavat aktiivisesti vuoristoon. Muutamia tunteja siellä vaelletaan, ja joskus saattaa mennä jopa alkuiltaankin vuoristoseikkailujen lomassa.  Kun vuorilta tullaan, niin sitten luvassa on ruokailut (pääasiassa ravintolassa) ja puhdistautumiset. Uskon myös, että jonkinlaista kehonhuoltoa tapahtuu, jotta jaksetaan taas hyvillä energioilla seuraavana aamuna. Sekä varmasti myös he viettävät miellyttävästi iltaa kaveripiirissä. Kun kävelykadulla he tulevat vastaan, he jutustelevat iloisesti toisilleen, heistä oikein loistaa pirteys ja elinvoimaisuus. Kun heitä näkee, niin tulee itselleenkin ihan hymy kasvoille.

Osa ihmisistä taas nauttii siitä, että saa nukkua ilman herätystä (minä lukeudun myös näihin). Herää levänneenä ja raukeana uuteen aamuun, kun keho ja mieli on saanut haluamansa verran lepoa. Rakentelee rauhassa raikasta ja energisoivaa aamupalaa ja nauttii ajan kanssa aamukahvin tai – teen. Sitten päivä ja touhuaminen saa alkaa rennolla mielellä, ehkä rannalle tai altaalle ottamaan aurinkoa ja uimaan. Ja iltapäivällä nähtävyyksille seikkailemaan tai kaupoille katsomaan, josko löytyisi kivoja tuliaisia itselle tai läheisille. Siinä vahingossa aika vierähtääkin, kun kelloa ei ole tarvinnut seurata, ja pian keho ilmoitteleekin että voisi olla illallisen aika. Sitten voidaan valita illallispaikka, tai käydä vaihtamassa vaatetta ja muistella oliko vastaan tullut jokin kivan näköinen ravintola, johon olisi ihanan tunnelmallista mennä syömään ja nauttimaan olostaan. Ruokailun päätteeksi ehkä vielä lasillinen punaviiniä maisemien ihailun ja keskustelun lomassa. Kadulla kun heitä tulee vastaan niin voi nähdä kasvoista pehmeän loiston ja hyvänmielen hymyn.

Sitten on myös tietenkin juhlija lomailijoita. Hekin nukkuvat pitkään, eivät ehkä niin energisoivaa aamupalaa nauti kylläkään. Useissa ravintoloissa täällä aamupalaksi tarjotaan englantilaista aamiaista; munaa, paahtoleipää, voita ja marmeladia, makkaraa, papuja ja tietysti juomaksi mehuja tai jopa olutta näkee otettavan. Näitä kun näkee nautittavan, niin mietin joka kerta, että miten nämä ihmiset jaksavat päivänsä. Meneekö tuon setin jälkeen sitten mieluusti rannalle, altaalle vai huoneeseen ottamaan päiväunet? Vai jaksaako tuolla virkeänä ja innokkaana aloittaa päivän touhuilut? Ja sitten kun aamupalalla on jo otettu ensimmäinen alkoholijuoma, ja ehkä lounaalla myös, altaalla tai rannalla tietysti kanssa. Ah ja tottakai illallisella myös, ja jälkiruoaksi ehdottomasti joku kiva kahvidrinksu. Ainiin ja siinä majoituspaikan lähellä oli se pikku baari, niin jos siinä vielä kävisi iltamyssyn ottamassa. Ja näin onkin päivä jo vierähtänyt pitkälle iltaan ja seuraavana aamuna suunnataan sitten tuolle samantyyppiselle aamupalalle. Näinkin se voi mennä, mutta toivottavasti ei ehkä ihan koko loma kuitenkaan.


ENERGISENÄ JA ILOISENA VAI VÄSYNEENÄ JA PAKON ALLA TAKAISIN KOTIIN ?

Meitä on monenmoista lomailijaa, tässä muutamiin ääripäihin tarrauduin. Mietin, että jos lomalla eletään joka päivä niin kuin viimeinen esimerkkini (juhlija), niin minkälaista onkaan kotiinpaluu sitten? On ehkä hankala sopeutua arkeen taas, jos on opetellut loman aikana uuden tavan elää. Elimistöhän tottuu nopeasti siihen mitä sille annetaan ja syötetään. Jos esimerkiksi ei harrasta minkäänlaista liikuntaa tai liikkuminen on ihan minimaalista lomalla, niin ehkä ei kotona kannata ensimmäisenä lähteä juoksulenkille. Itse pyrin miettimään tekemiäni valintoja pidemmälle aina. Jos seuraavana päivänä haluan töiden jälkeen mennä salille ja tehdä hyvän voimakkaan treenin, niin en edellisenä iltana halua valvoa tai nauttia alkoholia. Päinvastoin haluan syödä iltapalaksi asioita, joilla saan kehon rauhoittumaan ja valmistautumaan yötä ja unia kohti. Näin ollen jaksan seuraavana päivänä keskittyä myös työpäivään paremmin, sekä illalla fiilistellä treenin onnistumista iloisena. Eihän sitä ikinä voi tietää jos jotakin yllättävää tulee, mutta perusajatuksella ja suunnittelulla pääsee jo pitkälle. Uskon, että arkeen paluu onnistuu luontevimmin ja miellyttävimmin itselleen niillä, jotka huolehtivat itsestään myös lomalla. Nauttivat siitä mitä oikeasti haluavat olla ja tehdä, aidosti. Tekemällä asioita, joista heille tulee hyvä olo kokonaisvaltaisesti, hymyilevät päivittäin ja tuntevat rentoutuneensa oikeasti.

Ravitsemuksella on yllättävän iso vaikutus meihin, ihan joka suhteessa, niin ajattelun tasossa, viisaudessamme, energiatasoissamme, unen laadussa, lihaskasvussa, kiinteytymisessä, iloisuudessamme… Eihän sitä uskoisi, mutta jos testaa muutamankin viikon ajan, niin huomaa jo selkeitä muutoksia itsessään. Jotkut huomaavat nukkuvansa syvemmin, heräävänsä pirteämpänä, jaksavansa ilman puolenpäivän väsähtämistä. Monet uskovat, että liikunnalla on suurin vaikutus, mutta todellisuudessa ravinnolla voimme vaikuttaa 80 % kaikkiin kehomme toimintoihin. Liikunnan osuus on siis vain 20 %. Eli on iso merkitys ja yhteys sillä mitä syömme - miten voimme, näin on myös liikunnan kanssa. Jos liikumme aina korkeilla sykkeillä, niin varmasti olemme väsyneitä ja kehomme ei jaksa pitkään pysyä perässä vaikka kuinka rääkkäisimme ja treenaisimme sitä. Ei vaan kehity vaikka kuinka liikkuu. Se on kuin söisi aina vain hampurilaisia ja ranskalaisia tai pika- ja valmisruokaa, ja miettisi miksi ei kiinteydy ja kehity.


UUSIA MAHDOLLISUUKSIA JA HALUTTUJA MUUTOKSIA KOHTI OMAA MIELLYTTÄVÄMPÄÄ OLOTILAA

Olen perustanut yritykseni vuonna 2014, koska kiinnostuin syvästi miten pystymmekään hallitsemaan oman kehomme toimintoja omilla valinnoilla ja tekemisillämme. Tuota ennen olin ohjannut reilu kaksi vuotta fustraa, eli treenasin ihmisten syvät tukilihakset kuntoon. Näin ollen siis korjasin ihmisten asentovirheitä, poistimme monilta mm. selkäkipuja ja opettelimme aktivoimaan ja käyttämään terveyden kannalta oikeita lihaksia. Huomasin, että tämä ei riitä, halusin antaa ihmisille enemmän. Joten jatkoin kouluttautumista opettelemaan miten voimme poistaa kiputiloja myös liikkuvuus ja kehonhallinnan liikkeillä. Eihän meillä kaikilla ole kiputiloja, minunkin omani lähtivät fustran ja liikkuvuustreenien yhteydessä, kun sisäistin vihdoin mistä kaikki juontui. Olen onnistuneesti ja iloisin mielin saanut upeita tuloksia ihmisille kuuden vuoden aikana. Olen iloinen jokaisen asiakkaani puolesta, ja autan ja opastan vieläkin erittäin mielelläni kaikkia kohti mielekkäämpää oloa omassa kehossaan. Tämä tuo itselleni paljon iloa, kun pääsemme toimimaan yhdessä kohti sinun parastasi.

Tänä syksynä muutimme Gran Canarialle, rakastan työtäni ja halusin jatkaa sitä myös täällä. Monet vanhoista asiakkaistani toivoivat, että pystyisin jatkamaan heidän kanssaan ja näin aloin suunnittelemaan henkilökohtaisia etäohjaus paketteja. Jos yhtään tämä kirjoitus kolahti ja toi ajatuksia sinulle, niin ota rohkeasti yhteyttä vain. Voimme keskustella sähköposti ja whatsappi viestein sekä soitella, ja lomallasi myös nähdä täällä. Ohjaan niin ravitsemuksen kuin liikunnankin puolella erittäin mielelläni ja nimenomaan sinun parhaaksesi. Onhan se ihana olo, kun lomalta palaakin uskomattoman energisenä ja innokkaana omaan arkeen takaisin. Halutessasi kotitreeni (kestävyys, kuntosali tms) ohjelmaa, tai tukea ja opastusta ravitsemuksen kanssa, tai ehkä haluatkin aloittaa aivan uuden elämän suunnan. Mennä kohti kokonaisvaltaista energistä ja miellyttävää olotilaa omassa kehossasi, niin autan, tuen ja opastan sinua näissä kaikissa ilomielin.

Niin kuin tiedämme, pienet asiat vaikuttavat hurjan paljon kokonaisuuteen. Kuten, jos aamulla et saakaan aamukahviasi, niin niin pitkään se pyörii mielessäsi ennen kuin sen saat. Ja parhaassa tapauksessa töihin päästyäsi kollegasi onkin keittänyt myös sinulle aamukahvin. Helpotus, ja mielikin kirkastui.
Auringonlasku näkymä kotimme parvekkeelta.
Pienet asiat pyörittävät mielialojamme, joskus todella isostikin. Kun me tiedostamme jo tämänkin, niin pääsemme mukavasti etenemään elämässämme. Ota rohkeasti yhteyttä ja keskustellaan sinun tilanteestasi ja tavoitteistasi yhdessä. Olemme aloittaneet jo muutaman asiakkaan kanssa etäohjaus paketin, ja upeita tuloksiakin on jo keretty muutamassa viikossa saamaan. Jos haluat liittyä sähköpostilistalleni ja nähdä ensimmäisten joukossa kirjoitukseni sekä saada etuja ja vinkkejä, niin kirjoita minulle ja lisään sinut listalleni: vilkas.asenne@gmail.com 


Miellyttävää ja iloista joulunalus aikaa! :)

Anne

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Valinnat

MUUTOKSEN TUULIA