SYKSY 2019 HERE YOU COME !



Asenne ratkaisee. Niin kuin monesti kuulee sanottavan.


Tämä pitää paikkansa, ainakin omalta osaltani. Rakastan lämpöä, oli kyse sitten saunan tai auringon tuottamasta lämmöstä. Sain asua puoli vuotta Kanarialla ja keskellä lämpöä, siellä satoi tuona aikana kolmesti.

Kun palauduin Suomeen kesän alussa, odotin innolla että nyt kesä ja lämpö jatkuvat. Hmm. Toisin kävi täällä Itä-Suomessa. Sanon että nyt on karman laki iskenyt ja joku sääsammakko hymyilee vaan, että nyt on Anne saanut tarpeeksi lämpöä ja aurinkoa tälle vuodelle.

Asennoiduin siis takan lämmittämiseen, kotiruokien tekoon ja testailuun, monipuoleistamaan sisätreenejä ja kotoa käsin töiden tekoon.


Oli ilma mikä tahansa, olen aina sanonut että oikeanlaisella varustuksella se ei haittaa. Säänmukaisesti pukeutuminen ja ulos vain touhuamaan. 
Nykyään kuitenkin valitsen pihatyöt ja kotitreenit kuin tuulessa ja sateessa juoksentelun tai lenkkeilyn.
Onko minusta siis tullut MUKAVUUDENHALUINEN?



SYYSKAUSI 2019 TALVIKAUSI 2020 KESÄ 2020


Syksyllä ihmiset aktivoituvat taas ja on ehkä enemmän sidonnaisuuksia. Haluaa aloittaa jumpan säännöllisesti, osallistua kielikurssille, koulut alkavat, työt tasapainottuvat. Elämä alkaa hakea rutiinin omaista viikkorytmiä, ja joillain jopa kuukausi tai kausirytmiä.


Mitä jos tällaisen siirtäisi myös treenaamiseen ja ravintoon?


Ajateltaisiin treenit viikkoina, mieluiten jopa kuukautena tai pidempänä kautena. Minä päivinä viikossa treenaan salilla, minä päivinä lenkkeilen tai harrastan jotakin muuta. 
Miten palaudun ja olenko oikeasti palautunut.


Monesti vain tehdään asioita ilman, että mietitään miten se pitkässä juoksussa meihin vaikuttaa.


Terveydellemme parasta olisi nähdä treenaaminen kausiluontoisena, tällöin kehittyisimme jo 4-12 viikon aikana huimasti! Huomioisi viikoittaisen tekemisen vaikutuksen esimerkiksi voimatasoissa tai jäykkyyden muuttumisessa. Näin ollen seuraavan viikon treeni olisikin sen mukaista miten keho on taas kehittynyt. Jatkuvasti kehittävää, eikä aina samaa tai pahimmassa tapauksessa liian kuormittavaa ja kuluttavaa.


Kun treenikauden pysyy terveenä ja samanaikaisesti tapahtuu kehittymistä, voisi uskoa että nyt ollaan oikeilla poluilla.


On kyse sitten kuukauden mittaisesta säännöllisestä tekemisestä tai pidemmästä projektista, tulisi sinun huomata muutoksia lähtötilanteeseen. Esimerkiksi
olkapääkipu on hävinnyt,                          nukut yöt paremmin,
heräät virkeämpänä,                                  vatsasi toimii säännöllisesti,
jaksat työpäivän paremmin,                      kotiin saapuessa et ole enää väsynyt,
lihakset tuntuvat aktiivisilta,                     tasapainosi on kehittynyt




Nykyään on paljon aikataulutettuja ja muistettavia asioita.


Pitäisi syödä neljän tunnin välein, juuri ennen treeniä ei ole hyvä syödä rasvoja, treenin jälkeen pitäisi huomioida palautuminen. Nukkumaan pitäisi mennä hyvissä ajoin ja sitä ennen pitäisi tunti rauhoittua, ja ehkä myös jossain välissä taas syödä. Aamulla ei ole hyvä lähteä tyhjällä vatsalla liikkeelle ja töihin pitää muistaa ottaa eväät mukaan. Ja nehän piti eilen tehdäkin. Jumppakassi tietysti kulkee aina autossa mukana, mutta missä olikaan puhtaat vaihtovaatteet.


Paljon asioita on mielessä, rauhoittuminen ja jo pelkästään arjen pyörityksestä palautuminen saattaa tuntua haasteelliselta. Tämän takia ei kannata kuormittaa itseään liikaa, etenkään raskailla treeneillä.
Joskus on hyvä pysähtyä ja hengittää. Pohtia, miten asiat saisi tehtyä rauhallisesti, miellyttävästi ja joskus jopa nauraa omille touhutuksilleen. Mitä muutoksia sinun pitäisi tehdä, jotta pystyisit rauhoittumaan ja tuntea jopa arjen pyörittämisen miellyttävänä?




Päättäväisyys tuo rauhaa, varmuutta ja tulosta.


Kaikkeen meidän ei tarvitse kyetä. Päätä mitä sinä itse haluat; onko salitreeni, lenkkeily vai ryhmäliikunta sinun juttusi. Tykkäätkö kanasta, kalasta vai nyhtökaurasta. Haluatko olla väsynyt, virkeä vai ilopilleri.

Ja se tärkein: Tee sen mukaiset valinnat! Tällöin sinun on helpompi palautua, rauhoittua, rakentua ja nähdä asioita ympärilläsi. Nauttia ja kokea aitoja hyvän olon tunteita.
Jatkan vielä hetken aiheen parissa kera parin esimerkin.

PIENET asiat vaikuttavat ISOSTI


Tämä pätee itseasiassa kaikessa. Loppupeleissä juuri niistä pienistä asioista on kehkeytynyt se ongelma.

Jos venyttelisit säännöllisesti, ei lonkkasi jumittuisi ja suuremmalla todennäköisyydellä et tietäisi selkäkivuista mitään.


Haluat laihduttaa ja olet kaverin kanssa kahvilla. Valitset superkaloripitoisen kahvijuoman perinteisen kahvin sijasta. Istutte kaverin kanssa pöytään seurustelemaan, ja ajatuksesi pyörii vain siinä miksi teitkään näin ”lihottavan” valinnan, saankohan tuhottua nämä kalorit vielä tämän päivän aikana, oliko tämä maku sen arvoista… Ja tällöin ystäväsi jää toissijaiseksi, etkä pysty keskittymään siihen tärkeimpään.


Ethän siis soimaa itseäsi omien valintojesi vuoksi!




Tosiaan kausia tulee ja menee. Joku on joskus sanonut, että se miten syöt joulun ja uuden vuoden välissä ei niinkään merkkaa. Vaan se miten syöt uuden vuoden ja joulun välissä.

Tavat syntyvät vajaassa kuukaudessa, muutos näkyy siis jo suhteellisen lyhyessä ajassa.




Voisiko nyt olla hyvä aika testata,
  
         MITÄ MUUTOKSIA KOET ELOKUUN LOPPUUN MENNESSÄ?


Voit vastata minulle tähän viestiin nyt ja kertoa oman tavoitteesi sekä elokuun lopussa fiilistellä onnistumistasi!
Tai jos kaipaat tukea ja opastusta, niin autan mielelläni sinua eteenpäin!



TOIVOTAN MEILLE KAIKILLE ILOISTA SYYSKAUDEN VASTAANOTTOA!
Anne J

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

MUUTOKSEN TUULIA